Инна (innfinipa) wrote,
Инна
innfinipa

Categories:

А Александр Пушкин - Сашко Гарматный

Оригинал взят у gunter_spb в ТУТ НЕ ДЕНЬ ВСЁ. ТУТ НЕДЕЛЯ ВСЁ.
Навели на совершенно крышесносительный перевод "Сильмариллиона" на соловьину. Эти кросавчеги устроили перекладувач квеньювальника на мову - получилось просто изумительно, настолько, что я умолкаю в немом благоговении.
---------------------------------------------------------------

Житло та ватажки Звезданутих
<…> Розумники через деякий час повернулись у Середзем’я, i у цiй оповiдi йдеться, по бiльшостi, про iх справи; тому треба тут зазначити, якi вони мали iмена, та яким чином родичались мiж собою найголовнiшi серед Розумникiв – звiсно, iмена будуть у тiй формi, якоi вони набули серед ельфiв Великозем’я.
Волосатий був головним серед Розумникiв. Сини Волосатого Були Гарячкуватий, Розумноволосий та Шляхетноволосий; але матiр’ю Гарячкуватого була Самоцвiтина Швачка, тодi як матiр’ю Розумноволосого та Шляхетноволосого – Нареченка з Красавчикiв.
Гарячкуватий був найвправнiший з братiв у базiканнi та рукоприкладствi; душа його палала, як полум’я. Розумноволосий був найсильнiшим, найстiйкiшим та наймужнiшим; Шляхетноволосий – найвродливiшим та наймудрiшим; згодом вiн заприятелював
з синами Мрiйливого, головного серед Вiдсталих, и одружився на Океаницi, доньцi Мрiйливого, дiвчинi-лебiдцi з Леб’яжоi гаванi.
У Гарячкуватого було сiм синiв: Мiдноголовий Статень, Золотокуючий Спiвень, голос якого розносився ген далеко понад морем та землею; Швидкострибучий Красень та Червоноликий Хмурень; Вмiловолосий Майстрень, що успадкував вправнiсть свого батька у тих зайняттях, що роблять руками; i наймолодшi – Приречений та Мiдноверхий, близнюки, схожi i обличчям i внутрiшнiстю. Пiзнiше, у Середзем’i, вони були великими мисливцями; мисливцем був i Швидкострибучий, який ще у Землях Сильних приятелював з Тим, Що Трубить у Рога, i часто супроводжував його рог.
Синами Розумноволосого Були Волосатий Крикун, згодом найголовнiший з Розумникiв ватажок на пiвночi свiту, та Владний Крикун, володар Кам’яноi Пiснi; сестрою iх була Шляхтенельфа Бiла. Вона була молодша вiд братiв, якщо лiчити, як лiчать Звезданутi, i коли досягнула у повнiй мiрi усього свого зросту та краси, то стала височенна та силена, i подобались iй кiнний спорт та мисливство у лiсах. Там вона часто була з синами Гарячкуватого, своiми родичами; але серце ii не належало нiкому. Шляхет-Бiлозiркою кликали ii, Бiлим Дiвчиськом Розумникiв, бо була вона блiда, хоч i з темним волоссям, i вдягалась завжди у бiле зi срiблом.
Синами Шляхетноволосого були Волоссяшляхтень Вiданний (якого пiзнiше обiзвали Печерним Володарем), Шляхетновладень, Залiзношляхтень та Бурногарячкуватий; оцi четверо так мiцно приятелювали с синами Розумноволосого, немов Були iх рiдними братами. Сестра iх, Короноване Сяйвом Дiвчисько, була найвродливiша в сiм’I Волосатого; волосся ii сяяло золотом, немовби ввiбрало в себе сяйво Златопоючки.
---------------------------------------------------------------
А вот в общедоступном виде:

Финвэ был королем нолдор. Сыновья его звались Феанор, Финголфин и Финарфин; но матерью Феанора была Мириэль Сериндэ, в то время как матерью Финголфина и Финарфина стала Индис из народа ваньяр. Не было равных Феанору в искусстве слова и в мастерстве; и знанием превосходил он своих братьев; дух его пылал огнем. Финголфин был самым сильным, самым стойким и отважным. Финарфин же был прекраснее всех, и наделен к тому же мудрым сердцем; впоследствии он сдружился с сыновьями Олвэ, правителя телери, и взял в жены Эарвен, деву-лебедь из Алквалондэ, дочь Олвэ.

Семеро сыновей было у Феанора: Маэдрос высокий; Маглор могучий певец, чей голос далеко разносился над землею и морем; Келегорм прекрасный и Карантир темный; Куруфин искусный, что более прочих унаследовал умелые руки своего отца; и младшие, близнецы Амрод и Амрас, схожие лицом и нравом. В последующие дни они стали славными охотниками в лесах Средиземья; охотником был и Келегорм. В Валиноре он сдружился с Оромэ и часто следовал на звук его рога.

Сыновьями Финголфина были Фингон, что после стал королем нолдор на Севере мира, и Тургон, владыка Гондолина; сестра их звалась Арэдель Белая. По летосчислению эльдар она была моложе своих братьев; когда же повзрослела Арэдель и расцвела ее красота, стала она статной и сильной, и полюбила ездить верхом и охотиться в лесах. Часто сопровождали ее сыновья Феанора, ее родня; но никому не отдала она своего сердца. Ар-Фейниэль называли ее, Белая Госпожа нолдор, ибо бледным был цвет лица ее, а кудри – темны; и облекалась она в одежды белые с серебром.

Сыновьями Финарфина были Финрод Верный (которого после именовали Фелагунд, Владыка Пещер), Ородрет, Ангрод и Аэгнор; этих четверых связывали с сыновьями Финголфина узы тесной дружбы, словно все они были братьями. Сестра их, Галадриэль, затмевала красотою всех в роду Финвэ; кудри ее сверкали золотом, точно вобрали в себя сияние Лаурелин.

-----------------------------------

То есть Швыдкострибучий Красень - це Келегорм. А Волоссяшляхтень Вiданний - це Финрод.


Tags: литература, мова, хоббиты, юмор
Subscribe
Buy for 30 tokens
Buy promo for minimal price.
  • Post a new comment

    Error

    default userpic

    Your reply will be screened

    Your IP address will be recorded 

    When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
    You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
  • 1 comment